PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

Sejarah Kuala Lipis

Posted by paslipis on 11 August 2008

Kuala Lipis terletak di pertemuan Sungai Lipis dan Sungai Jelai. Ia merupakan bandar tertua di Pahang dan pernah memainkan peranan sebagai ibu negeri Pahang sejak tahun 1898 menggantikan Pekan dipindahkan ke situ. Rekabentuk bandar ini adalah unik kerana lokasinya yang disempadani oleh Sungai Jelai di sebelah timur, landasan keretapi di sebelah barat dan kawasan berbukit di bahagian Utara dan Selatan. Secara tidak langsung, faktor semulajadi ini menjadi faktor kekangan kekal kepada perkembangan bandar ini. Oleh itu, fabrik bandar ini kekal dari dahulu hingga ke hari ini .

Nama “Lipis” adalah dipercayai diambil bersempena dengan sejenis tumbuhan yang dikenali sebagai Serau Lipis ( Pavetta indica). Memandangkan lokasi bandar ini terletak di kuala Sungai Lipis, maka ia dinamakan Kuala Lipis. Penduduk awal di Kuala Lipis terdiri daripada golongan petani Melayu yang mengusahakan tanaman padi dan jagung. Elemen perhubungan utama pada waktu itu ialah Sungai Jelai yang turut menjadi faktor kepada perkembangan Kuala Lipis. Di samping itu, ia juga merupakan pusat perdagangan emas dan hasil-hasil hutan setelah penemuan emas di Raub.

Semasa pemerintahan British, landasan keretapi ke Pantai Timur Semenanjung dari Gemas telah dibina merentasi bandar ini ke Gua Musang, Kelantan. Menjelang tahun 1920-an , rumah-rumah kedai yang ada sekarang mula dibina di Jalan Besar dan Jalan Jelai dan sebahagiannya masih kekal hingga ke hari ini.

Advertisements

One Response to “Sejarah Kuala Lipis”

  1. zulazhar said

    salam,mesj ni pada ketua daftar pemilih pas kawasan n dun dlm P.lipis, minta perhatian pada rang daftar pemilih tambahan suku2 yg mendatang kerana musuh islam akan memasukan satu jenis pemotongan hilang layak undi awam n kemasukan undi baru yg mukin terdiri drp rela,askar wataniah. mohon pekara ni di bincang n di bantah.”nafikan bn ka putrajaya next year”,tq.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: