PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

Gas pemedih mata yang mencederakan

Posted by paslipis on 12 May 2009

Kisah malang seorang pelajar di Kota Bharu yang buta sebelah mata, yang dikatakan berpunca dari hentaman kelongsong peluru gas memedih mata perlu diambil pengajaran. Anggota keselamatan di negara ini perlu lebih professional dan bertanggungjawab.

Saya tidak dapat mengulas kes di Stadium Sultan Mohamad IV. Tetapi semasa perhimpunan aman dari Masjid Negara ke Istana Negara pada 7 Mac 2009 menampakkan bahawa pihak keselamatan sukar bertolak ansur. Gas pemedih mata ditembak semacam untuk melepaskan geram.

Saya kagum dengan kekuatan semangat dan ketahanan diri para sahabat yang hadir demo pada hari tersebut. Saya sendiri tidak dapat bertahan, terpaksa undur dan membayangkan akan pengsan. Mata terlalu pedih dan tekak meloyakan. Air yang dibawa habis dibahagikan. Nasib baik ada kawan yang minta makan butiran garam.

Saya turun ke tepi sungai untuk mengurangkan kesan gas. Tapi, sebiji lagi bom asap ditembak di tempat tersebut. Seorang sahabat yang berani telah mengambil sebutir kelongsong dan membawa balik ke Lipis dan ditunjukkan semasa usrah di Tempoyang.

Kelongsong sebesar ulu parang itu tertulis `Chemical Irritating Agent’ (Code: 560CS). Tertulis juga sedikit maklumat kesan gas tersebut dan tips menghadapinya: “irritating of eyes, nose, skin and respiratory system. Do not rub eyes, use cold water at the affected area’.

Bagi pendokong gerakan Islam, demonstrasi adalah satu program tarbiyyah. Ia hanya dilakukan secara aman. Jika di negara luar, pihak keselamatan boleh memantau perjalanan demo yang aman, kenapa di negara kita tidak sedemikian?. Satu lagi omongan kosong slogan `rakyat diutamakan’.

Buta KB

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: