PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

 • RSS Harakahdaily

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • RSS Beritahairan

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • RSS Ketua Penerangan PAS Pusat

  • SALAM SEMUA 15 November 2017
   Advertisements Filed under: Politik
  • Untitled 13 May 2014
   Tahun 2004 Pas Kelantan hanya majoriti 1 Kerusi saja. itu pun Dun Kemuning majoriti 2 undi aja. Aman . Tamat sepenggal. alhamdulillah. Rahsianya kerana keberkesanan tarbiah, thiqah, wala’. Walau pun org kata Pas dilanda candu wala’. Biarlah apa org hdk … Teruskan membaca →
  • Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 4 May 2014
   Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 Kenyataan Datuk Seri Najib mengatakan dasar air percuma Selangor akibatkan catuan seolah -olah beliau sudah dihinggapi penyakit pelupa atau orang mengidap penyakit ketuaan. Saya harap Datuk Seri Najib Tun Razak … Teruskan membaca →
 • RSS Malaysiakini

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • Advertisements

Kuliah Di Markas Tempoyang

Posted by paslipis on 14 May 2009

Kita sudah sedia maklum bahawa Nabi Muhammad saw suruh tuntut ilmu dari buaian hingga ke liang lahad. Lebih-lebih lagi sebagai pendokong gerakan Islam, kita semestinya menjadi contoh sebagai golongan yang suka belajar sepanjang hayat.

Antara program yang telah disusun oleh PAS Kawasan Lipis  ialah kuliah tauhid oleh Ust Juniadi pada hari sabtu, minggu kedua setiap bulan (bermula dengan solat maghrib berjemaah). Beliau menghuraikan kitab Muqaddimah Aqidah Muslimin. Pada 9 Mei 2009, beliau telah selesai mengupas bab perkara-perkara yang membatalkan iman.

Memetik kata-kata Ustaz Junaidi, manusia kini meletakkan sesuatu itu bernilai jika ada kepentingan peribadi kepada mereka. Lantas ramai yang lalai dengan habuan dan tarikan dunia. Mereka lupa bahawa nikmat yang paling besar ialah iman dan Islam. Maka belajar tentang agama adalah penting dan perlu berterusan.

Belajar ilmu feqah perlu berterusan dan wajib kerana hendak perbetulkan ibadah. Belajar tauhid wajib kerana hendak betulkan aqidah. Belajar tajwid wajib kerana nak betulkan bacaan al-Quran. 

Dalam Islam, ranking terbaik ialah menjadi pengajar ilmu agama, diikuti pelajar, seterusnya pendengar. Paling tidak pun, suka kepada majlis ilmu. Mohon dijauhkan dari menjadi golongan ke 5 (terkeluar senarai). Wassalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: