PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

Krisis air di pertemuan 3 sungai

Posted by paslipis on 17 May 2009

Semasa saya menulis ini, bekalan air JBA yang terputus sejak petang tadi baru nak beransur pulih. Rumah kami tiada tangki air tetapi kami menyediakan 2 bekas 100o liter sebagai takungan air bersih. Namun, dengan anak seramai 5 orang, ia hanya mampu bertahan selama sehari. Bekalan air juga terputus di Padang Tengku pada 13 Mei 2009, bermula lepas asar sehingga hampir subuh.

Pada 14 Mei 2009, saya singgah solat zohor di Masjid Bt 6, Penjom. Air juga terputus bekalan. Nasib baik dapat berwuduk dalam bilik air (baki dari tangki). Masalah air di Lipis perlukan perhatian. Bagaimana tempat pertemuan Sg. Jelai – Sg. Lipis – Sg. Pahang, sering terputus bekalan air ? Ini belum dikira kerosakan paip air dan kerja-kerja mengorek yang lambat diturap semula. Gambar yang saya lampirkan adalah tinggalan kerja membaiki paip di Kg. Berembang. Sudah lama ia dibiarkan berlopak. Apakah mahu menunggu kemalangan jalan raya berlaku ?

Saya pernah datang ke Pejabat JBA, Lipis (sebelah restoran Nasi Kandar) untuk memaklumkan kebocoran paip yang telah sekian lama di tepi jalan di kawasan perindustrian Kechau Tui. Mungkin pekerja JBA tak perasan bahawa sudah lama air bersih terbuang ke Sg. Tui.  Yang tak seronoknya, pegawai kaunter bertugas hanya memberikan no. telefon untuk saya maklumkan kepada pihak JBA (penyelenggaraan). Saya secara sukarela datang memberikan makluman, tetapi nampaknya tak dihargai.

Kepada wakil rakyat , bos JBA dan Tok 4 yang berumah batu dan bertangki air besar, tolonglah turun ke padang melihat masalah rakyat. Kalau kami tinggal di kawasan gurun, kami tak akan merungut. Tapi, Pahang kaya dengan air anugerah Tuhan dan Lipis pula berada di pertemuan 3 sungai besar…

Paip

Advertisements

One Response to “Krisis air di pertemuan 3 sungai”

  1. guabama said

    Sikap pekerja JBA Lipis sama macam JBA Temerloh, JBA Maran dan JBA Bandar Jengka. Mungkin semua pekerja JBA di seluruh Pahang berperangai sama. Kerajaan BN Pahang perlu ambil perhatian. Jangan hanya fikir nak kutip duit rakyat aje. Perkhidmatan kelas terbawah. Ini menunjukkan Kerajaan BN perlu ditukar kerana lemah dalam pengurusan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: