PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

 • RSS Harakahdaily

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • RSS Beritahairan

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • RSS Ketua Penerangan PAS Pusat

  • SALAM SEMUA 15 November 2017
   Advertisements Filed under: Politik
  • Untitled 13 May 2014
   Tahun 2004 Pas Kelantan hanya majoriti 1 Kerusi saja. itu pun Dun Kemuning majoriti 2 undi aja. Aman . Tamat sepenggal. alhamdulillah. Rahsianya kerana keberkesanan tarbiah, thiqah, wala’. Walau pun org kata Pas dilanda candu wala’. Biarlah apa org hdk … Teruskan membaca →
  • Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 4 May 2014
   Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 Kenyataan Datuk Seri Najib mengatakan dasar air percuma Selangor akibatkan catuan seolah -olah beliau sudah dihinggapi penyakit pelupa atau orang mengidap penyakit ketuaan. Saya harap Datuk Seri Najib Tun Razak … Teruskan membaca →
 • RSS Malaysiakini

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • Advertisements

Kemudahan solat kepada peniaga

Posted by paslipis on 18 May 2009

Ramai di kalangan saudara-mara kita yang berniaga. Mereka memilih bidang yang menjadi 9/10 sumber rezeki. Antara medan niaga majoriti orang kita ialah pasar malam. Di Bandar (L) Lipis, pasar bermula dari petang Jumaat. Tiga waktu solat iaitu asar, maghrib & isyak dilalui sepanjang tempoh jual-beli. Namun, dari penelitian saya secara individu, tiada peningkatan saf solat samada di Masjid al-Firdaus, Masjid Daerah dan Surau Stesen Keretapi. Mungkin ada yang mengerjakan solat jamak (kita bersangka baik). Bagaimana pula dengan peniaga setempat ?

Di pekan Padang Tengku, pasar bermula dari petang Sabtu. Tiga waktu solat juga dilalui oleh pembeli dan penjual. Saya juga mendapati tiada peningkatan saf samada di Masjid Baru atau Masjid Lama. Surau stesen keretapi belum sempat saya buat tinjauan. Tidak bersolat bermaksud berniaga dalam persekitaran maksiat. Perkara ini perlu diberikan perhatian samada oleh agensi agama atau kita sendiri sebagai melunaskan amal makruf dan nahi mungkar.

Samada dirancang atau kebetulan, tapak pasar malam, pasar tani dan pasar basah di Lipis berdekatan dengan surau dan masjid. Maksudnya kemudahan untuk bersolat sudah ada. Apakah perlu menunggu pegawai penguatkuasa untuk berhenti sebentar untuk tunaikan solat ? Saya teringat sewaktu singgah di Kota Bharu beberapa tahun yang lepas. Padang bas di mana tempak mek-mek kelate berniaga belum pindah (dekat stesen bas). Waktu maghrib tiba. Sepanjang azan, perniagaan dihentikan sementara. Kalau tak silap saya, itu antara peraturan MPKB.

Pembeli dan peniaga boleh memainkan peranan. Kepada pembeli, di kala azan, tak usahlah turun ke pasar. Kepada peniaga, tidak rugi tinggalkan sekejap produk anda untuk solat. Lebih-lebih lagi jika berniaga dengan beberapa orang pembantu. Ketika tsunami melanda Acheh, ramai yang bertanya, kenapa orang baik pun dilambung oleh keganasan ombak ? Ustaz menjawab bahawa mereka lalai dalam soal `nahi mungkar’. Minta Allah jauhkan `tsunami, taufan atau halilintar’ di Lipis dan kita perlu bersama berubah ke arah yang lebih baik.

Advertisements

One Response to “Kemudahan solat kepada peniaga”

 1. pakteh said

  Ramai Peniaga Pasar Malam Tak Solat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: