PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

 • RSS Harakahdaily

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • RSS Beritahairan

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • RSS Ketua Penerangan PAS Pusat

  • SALAM SEMUA 15 November 2017
   Advertisements Filed under: Politik
  • Untitled 13 May 2014
   Tahun 2004 Pas Kelantan hanya majoriti 1 Kerusi saja. itu pun Dun Kemuning majoriti 2 undi aja. Aman . Tamat sepenggal. alhamdulillah. Rahsianya kerana keberkesanan tarbiah, thiqah, wala’. Walau pun org kata Pas dilanda candu wala’. Biarlah apa org hdk … Teruskan membaca →
  • Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 4 May 2014
   Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 Kenyataan Datuk Seri Najib mengatakan dasar air percuma Selangor akibatkan catuan seolah -olah beliau sudah dihinggapi penyakit pelupa atau orang mengidap penyakit ketuaan. Saya harap Datuk Seri Najib Tun Razak … Teruskan membaca →
 • RSS Malaysiakini

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • Advertisements

Kembali ke masjid, surau

Posted by paslipis on 1 June 2009

Komen seorang pengunjung blog ini mengenai kehadiran solat berjemaah sebagai faktor kemenangan perjuangan Islam wajar diberikan perhatian. Sebelum ini, Tn. Hj. Subky A. Latif pernah memperkatakan perkara yang sama dalam tulisannya di akhbar. Masing-masing meletakkan penanda aras kehadiran solat berjamaah waktu subuh menyamai solat Jumaat sebagai saat akan tiba kemenangan Islam.

Sebagai seorang muslim, kita perlu berjuang supaya Islam kembali berdaulat. Samada saat tibanya kemenangan itu, kita masih hidup atau pun telah mati bukanlah suatu yang penting. Ini kerana, kita bukan orang yang memulakan perjuangan ini dan bukan pula orang yang mengakhirinya. Namun, kita yang beriman dengan al-Quran tetap yakin bahawa kesudahan hayat bumi berakhir dengan kemenangan Islam.

Dalam perjalanan ke Kemaman pada hari ini, saya bersama YDP bersolat Zohor-Asar di Masjid Kerambit. Masya’allah. Hanya seorang sahaja yang hadir di masjid itu selain kami berdua. Beliaulah yang mengalunkan azan dan menjadi imam. Kami tak pasti, siapakah yang akan menjadi makmum jika kami tidak singgah bersolat berjamaah. Kalau begini keadaannya, tak usah nak dibandingkan dengan solat Subuh.

Saya mendapati kebanyakan masjid di daerah Lipis tidak diimarahkan dengan majlis ilmu. Program yang masih dikekalkan hanya membaca Yaasin pada malam Jumaat. Apakah benar hipotesis seeorang kawan bahawa Be End memang suka tiada majlis ilmu di masjid atau surau daripada membenarkan program ceramah dan tazkirah yang membawa kepada kesedaran Islam dan menyokong gerakan Islam seperti PAS ?

Saya acap kali singgah di masjid-masjid di Kelantan. Kehadiran makmumnya adalah membanggakan. Ada pula kuliah selepas solat. Ketika sampai di bandar Chukai, kami menunaikan solat Maghrib-Isyak di Masjid Jamek Chukai. Syabas ! Ada kuliah Maghrib disampaikan oleh seorang ustaz yang masih muda.

Marilah kita kembali menghidupkan sunnah Nabi dengan mendirikan solat secara  berjemaah samada di masjid, surau, musolla atau lain-lain tempat. Usah terlalu menuding jari terhadap kesalahan orang lain. Bagaimana dengan kita sendiri ? Sudahkah kita `masuk Islam sepenuhnya’ ?

Advertisements

One Response to “Kembali ke masjid, surau”

 1. YouTube ダウンロード

  Kembali ke masjid, surau « PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: