PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

Tarbiah siasah di medan Manek Urai

Posted by paslipis on 23 June 2009

Syukur kepada Allah yang masih menghidupkan kita semua. Kini, sudah 5 hari kami diberikan kesempatan bertugas di Manek Urai. Berguru secara langsung dengan orang-orang Kelantan yang diakui bijak mengendalikan kerja-kerja pilihan raya. Saya begitu kagum dengan Penghulu yang mengenali setiap isi rumah di kampung-kampung di bawah jagaannya. Peta lokaliti adalah lengkap. Culaan dibuat dengan dengan menyeluruh. Kerja-kerja kempen lebih berfokus kepada sasaran.

Bergaul dengan YB-YB Kerajaan Kelantan juga meninggalkan banyak kesan. Tok Guru berjaya melahirkan pimpinan yang bukan sahaja mesra rakyat tetapi rapat dengan Allah. Setiap kali ke masjid untuk qiamullail, saya dapati bahawa YB adalah antara orang yang sedang bermunajat. Mereka menunjukkan contoh. Mereka boleh menyampaikan kuliah dan menjadi imam sembahyang walaupun bukan seorang lulusan agama. Bacaan al-Quran juga bagus dari segi tajwidnya. Kuliah-kuliah Maghrib dan Subuh yang disampaikan termasuk dari kalangan pimpinan PAS Pahang begitu menyentuh jiwa. Kami kini semacam berada di sebuah madrasah tarbiah siasah.

Gerak kerja awal bertemu dengan para pengundi diteruskan oleh PR dan Bn. Seperti biasa Bn menawarkan janji pembangunan. Mereka tawarkan jambatan walaupun jambatan Sultan Yahya Petra ke 2 yang dijanjikan semasa PRK Pengkalan Pasir belum ditunaikan. Hanya `signboard’ usang yang kelihatan di Kota Bharu. Mereka juga membawa slogan `pade doh 18 tahun’ PAS memerintah Kelantan. Bagi Speaker Kelantan, YB Nasaruddin, 18 tahun jika dibandingkan dengan manusia, merupakan umur yang sangat muda. Berbanding dengan Bn yang sudah memerintah selama 52 tahun di Pusat – sudah terlalu lama. Umno juga menampal risalah di sana sini berhubung dengan kerjasama dengan orang kafir. Mereka mendakwa pimpinan PAS berbohong. Dulu kata tak boleh, kini boleh. Begitulah Umno yang suka membangkitkan `fitnah yang sedang tidur’. Mereka perlu belajar agama tentang siasah syariyyah dan tahaluf  siasi sebelum cuba menjadi `pejuang agama’.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: