PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

 • RSS Harakahdaily

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • RSS Beritahairan

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
 • RSS Ketua Penerangan PAS Pusat

  • Untitled 13 May 2014
   Tahun 2004 Pas Kelantan hanya majoriti 1 Kerusi saja. itu pun Dun Kemuning majoriti 2 undi aja. Aman . Tamat sepenggal. alhamdulillah. Rahsianya kerana keberkesanan tarbiah, thiqah, wala’. Walau pun org kata Pas dilanda candu wala’. Biarlah apa org hdk … Teruskan membaca →
  • Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 4 May 2014
   Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 Kenyataan Datuk Seri Najib mengatakan dasar air percuma Selangor akibatkan catuan seolah -olah beliau sudah dihinggapi penyakit pelupa atau orang mengidap penyakit ketuaan. Saya harap Datuk Seri Najib Tun Razak … Teruskan membaca →
  • Untitled 3 May 2014
   Perkara yang merosakkan jamaah, jika ada orang yg hdk paksa jamaah menerima pandangan peribadi beliau. Sebab apa berlaku begini? Dia rasa dia cerdik, orang lain tdk. Kebanyakan org mcm ini nafas tdk panjang di dlm jamaah dan perjuangan.Filed under: Politik
 • RSS Malaysiakini

  • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Di sebalik runtuhan tebing Sg. Kerpan, Lipis

Posted by paslipis on 2 July 2009

Runtuhan cerun jalan, yang juga tebing Sg. Kerpan, Lipis telah lama berlaku. Ia bermula selepas kerja-kerja menggantikan paip air lama setahun yang lalu. Diikuti dengan kedatangan musim tengkujuh pada tahun 2008, yang membawa kepada kejadian tanah runtuh yang teruk.

Di sebalik runtuhan tebing tersebut, terdapat satu keruntuhan yang lebih besar. Ia melibatkan keruntuhan nilai dan tamadun kemanusiaan. Akhbar harian pada minggu ini melaporkan bahawa seorang pelajar dirogol oleh bapa tirinya dalam semak di Sg. Kerpan, Lipis. Bapa haruan itu dalam perjalanan untuk menghantar pelajar tersebut ke asrama. Namun, nafsu kebinatangan telah menodai kesucian seorang gadis pada siang hari (waktu petang).

Sumbang mahram kian meningkat. Jenayah seksual masih berterusan. Perkara ini amat membimbangkan. Namun, sekadar menjadi pemerhati dan pengkritik tidak memadai. Setiap individu dalam masyarakat perlu memainkan peranan. Fenomena jenayah ini adalah suatu petanda gersangnya nilai iman. Hidup bertunjangkan nafsu dan keseronokan.

Gerakan Islam seperti PAS perlu tampil memimpin perubahan. Usahlah menunggu sehingga rakyat berikan mandat memerintah untuk memulakan tindakan. Masyarakat perlu dibimbing ke jalan yang lurus. Dalam politik, PAS telah menuntut sebuah pemerintahan yang adil. PAS turut menentang PPSMI demi kelangsungan pendidikan anak bangsa. Parti juga menuntut pemansuhan akta-akta zalim seperti ISA. Menerusi Amal Malaysia, misi kemanusiaan dihulurkan.

Namun, program-program dakwah umum dan pemantapan institusi kekeluargaan belum begitu menonjol.  Inilah cabaran kepada PAS dan semua ahlinya untuk membuktikan bahawa tugas amal makruf dan nahi mungkar adalah diutamakan. Tugas kita adalah melakukan kerja agama. Allah SWT yang akan memberikan hidayah kepada hamba-hambanya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: