PAS KAWASAN PARLIMEN LIPIS

Maklumat terkini daripada Parti Islam Se Malaysia kawasan parlimen Lipis

  • RSS Harakahdaily

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
  • RSS Beritahairan

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.
  • RSS Ketua Penerangan PAS Pusat

    • Untitled 13 May 2014
      Tahun 2004 Pas Kelantan hanya majoriti 1 Kerusi saja. itu pun Dun Kemuning majoriti 2 undi aja. Aman . Tamat sepenggal. alhamdulillah. Rahsianya kerana keberkesanan tarbiah, thiqah, wala’. Walau pun org kata Pas dilanda candu wala’. Biarlah apa org hdk … Teruskan membaca →
    • Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 4 May 2014
      Catu Air, Najib Malas Cari Maklumat. Idris Hj Ahmad 4/5/14 Kenyataan Datuk Seri Najib mengatakan dasar air percuma Selangor akibatkan catuan seolah -olah beliau sudah dihinggapi penyakit pelupa atau orang mengidap penyakit ketuaan. Saya harap Datuk Seri Najib Tun Razak … Teruskan membaca →
    • Untitled 3 May 2014
      Perkara yang merosakkan jamaah, jika ada orang yg hdk paksa jamaah menerima pandangan peribadi beliau. Sebab apa berlaku begini? Dia rasa dia cerdik, orang lain tdk. Kebanyakan org mcm ini nafas tdk panjang di dlm jamaah dan perjuangan.Filed under: Politik
  • RSS Malaysiakini

    • An error has occurred; the feed is probably down. Try again later.

Golf Empang Jaleh Sukar Dipulih ?

Posted by paslipis on 21 July 2009

Menurut seorang penceramah, Golf bagi beliau adalah Golongan Orang Lemah Fikiran. Hujah beliau, di bawah panas terik mentari, pemain golf begitu asyik memukul bola di tengah padang.  Bersukan atau berjemur ? Namun bagi mereka, bermain golf ada class ! Permainan ini memakan belanja besar. Berlatih di `driving range’ kena bayar. Belum lagi dikira wang yang digunakan untuk membeli set kayu golf, bola golf  dan bayaran permainan.

Di Lipis, terdapat juga padang golf yang dikenali sebagai Kelab Golf Empang Jaleh. Golf  ini terletak 14 km dari bandar Kuala Lipis dan 7 km dari jalan utama (Lipis – Gua Musang). Dulunya, ia menawarkan permainan golf 18 dan 9 lubang.

Kami bersama pemuda Lipis telah membuat tinjauan untuk melihat sendiri projek sakit ini. Padang yang luas kini terbiar. Jika ia dijadikan kawasan pertanian atau perladangan, tentulah sudah memberikan hasil lumayan. Ini kerana, ladang sawit yang mengelilingi padang golf tersebut adalah begitu subur.

Di samping itu, rumah kelab yang didirikan di bahagian pintu masuk begitu terbiar. Banyak kemudahan yang sudah dirosakkan. Bangunan rumah kelab ini agak besar dan jika ia dijadikan tempat latihan seperti`marginal training’ atau program bina ketahanan diri, tentu sudah ramai yang mendapat manfaat.

Kami yakin bahawa Golf Empang Jaleh ditutup kerana tidak mendapat pulangan atau dengan kata lain, mengalami kerugian.  Projek yang menggunakan wang rakyat tetapi tidak menguntungkan rakyat. Saya ingin mengakhiri tulisan ini dengan memetik komen seorang pemain golf tentang Golf Empang Jaleh (dipetik dari blog:ahmadatalib.blogspot.com):

I CAN’T imagine why anyone would want to play golf in the jungle of Kuala Lipis. It may be a novelty in the beginning, but it has apparently worn off. I stumbled upon this yesterday on my way from Kuala Lumpur to Kota Baru via the Gua Musang road.

The signage reads Empang Jaleh Golf Club, located within the Kuala Lipis district. If you take the Gua Musang road to the east coast, just before you reach Kg Bapong, about 290km from Kota Baru, you can’t miss it.

The signage says the club is located 7km from the main road. I turned in feeling very curious every step of the way. If I’m a true golfer, I’d have been quite upset at what I saw.

If the club is built by the district office, I’d be even more upset, especially if it was constructed using the rakyat’s money. I hope I’m wrong, and if so I readily apologise. Spread over a large area in the jungle (one chap told me it covers some 100 hectares), the club is said to be tendered out soon by the Kuala Lipis District Office.

Does this mean the District Office owns it? Much money must have been spent to construct roads to the club house and the 18-hole course. I’ve not been able to get any information on the golf club, except that everything has been cleared out except for the club house which have seen better days.

3 Responses to “Golf Empang Jaleh Sukar Dipulih ?”

  1. eagle said

    siapa MP dan ADUN kawasan tu masa buat padang golf ni. Dunggu betul. Orang Amerika buat industry golf kita pun nak ikut. Bila di Amerika orang permudahkan untuk semua rakyat bolih bermain golf tetapi di Malaysia di jadikan pula kumpulan elit sahaja dan hanya untuk kumpulan tertentu sahaja maka elok lah kelab golf tu bungkus.

  2. THE BOSS said

    halo,yang buat padang golf ni bukan MP atau ADUN la,dungu memang tak faham berkenaan projek ni

  3. THE BOSS said

    why u so sibuk ,orang melayu ni kalau tak jaga tepi kain orang tak sah,orang yang main golf pu n tak bising

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: